Verslag vergadering Adviesraad sociaal domein 22 augustus 2024

Notulen Adviesraad Sociaal Domein d.d. 22 augustus 2024, algemeen deel
Locatie: gemeentehuis Schouwen-Duiveland

Aanwezig: Ada Overwater, Coretta de Bruin, Coby van Haasteren, Marijke Hemminga, René Roose, Joke de Koeijer, Sjaak Kweekel
Afwezig: Job de Jonge

  1. Opening
    De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen welkom.

  2. Vaststellen agenda
    De agenda wordt vastgesteld zoals verzonden.
    Bij punt 10 worden punten van Coretta en Joke over zingeving besproken.

  3. Vaststellen verslag vorige vergadering

Het verslag wordt zonder op- of aanmerkingen vastgesteld.
Naar aanleiding van de notulen:

  • Bij punt 4, laatste punt: deze werkgroep is een uitvoerende groep is en daarboven zit een stuurgroep met wethouders. Dit is toegelicht in het gesprek met de gemeente.

Actielijst
Sommige punten hebben nog geen nummer, dit vult Annita aan.

20230216176       Dit punt is in uitvoering

20231123193       Dit punt is in uitvoering.

20231123194       Dit punt blijft staan

20240118198       Dit punt is in uitvoering.

20240118200       Dit punt is afgerond

20240222201       Dit punt blijft staan

20240321205       Dit punt is in uitvoering

20240418207       Dit punt is afgerond

20240530210       Dit punt is afgerond    

20240530211       Dit punt is afgerond

20240530212       Dit punt is afgerond

20240622213       Dit punt is afgerond

20240622214       Dit punt is afgerond

20240622215       Dit punt is afgerond

20240622216       Dit punt is afgerond. Hier is ook antwoord op ontvangen en dit heeft Coby doorgestuurd aan iedereen. Het verslag werkgroep Jeugd is ook naar Evert gezonden, maar vanwege drukte is daar nog geen reactie op.

  • Mededelingen en ingekomen stukken
  • De Koepel: webinar Regionale ouderennetwerken
    Dit wordt ter kennisgeving aangenomen
  • De Koepel: workshop inzicht in de gemeentelijke schuldhulpverlening
    Dit stuk wordt ter kennisgeving aangenomen
  • Rapportage evaluatie diversiteitsbeleid SD
    De Adviesraad is van mening dat dit een pak papier is, zonder dat het echt iets toevoegt. Het stuk wordt geschreven omdat het moet, maar vaak gebeuren zaken al zonder dat het een stempel van diversiteit heeft binnen de samenleving. Het gaat uiteindelijk om het brede kader dat iedereen in de samenleving mee moet kunnen doen.
    De Adviesraad gaat het stuk nog eens goed doornemen en ieder geeft zijn/haar vragen of kritische opmerkingen door aan Coby. Dit punt komt volgende keer op de agenda.
  • Terugkoppeling Platform SD op weg
    Dit wordt besproken bij punt 8
  • Uitleg kosten parkeerkaart 2021
    Dit wordt besproken bij punt 7

  • Verslag werkgroep ouderen
    Op dit moment is er niet veel over te melden. Wellicht is het webinar van de Koepel op 18 september a.s. over het regionale ouderennetwerk interessant.
    Coby geeft aan dat de toolkit van Samen houden we Zeeland gezond in de map van deze maand staat. Hier zit ongetwijfeld ook de folder bij over de week van de positieve gezondheid.
    De Adviesraad is benieuwd hoe het SMWO positieve gezondheid inzet. De werkgroep ouderen gaat hier over nadenken en gaat hier in het najaar met het SMWO over in gesprek.

  • Verslag werkgroep jeugd

Er is antwoord op de vragen van de Adviesraad gekomen over de inzet van BOA’s.

Binnen de gemeente is er geen BOA ondermijning, maar er is wel nauwe samenwerking met de politie en er is een beleidsadviseur op dit onderwerp.
Coretta vraagt zich naar aanleiding van de antwoorden af of de SKJ geregistreerde jeugdprofessional een jongerenwerken is of een jeugdzorgmedewerker. Als het een jeugdzorgmedewerker is , is het wellicht een verlengstuk van de jeugdzorg. Een gespecialiseerde jongerenwerker richt zich meer op jongeren om ze weer op school te krijgen. Deze jongerenwerkers zijn er ook altijd, niet alleen tijdens kantooruren.
Wordt nu ook daadwerkelijk ingezet op de 2% jongeren die Coretta bedoelt? De jongeren van 10 tot 17 jaar oud die in het beginstadium delinquentenontwikkeling zitten.
Omdat dit niet duidelijk is, stelt Coretta hier een aanvullende vraag over op en stuurt deze aan Coby.    
Daarna kan de Adviesraad eventueel het onderwerp nog met OKO bespreken. Dan kunnen we ook het missen van een TEJO-huis bespreken omdat wij het idee hebben dat er voor de jeugd hier geen mogelijkheden zijn om hun problemen anoniem te bespreken en om zich te vermaken.
Wat het lastig maakt is dat niet benoemd mag worden dat etniciteit een rol speelt, waardoor het allemaal vaag blijft en je er niets van kunt zeggen.
Het overlegteam is een goede zaak, alle disciplines zijn hierin vertegenwoordigd.
Beschikkingsvrij houdt in dat er niet gewacht hoeft te worden op een indicatie.

  • Parkeerkaart, kosten
    Omdat er onduidelijkheid is over hoe de hoogte van bepaalde voorzieningen binnen de Wmo is vastgesteld wordt aan de gemeente de vraag gesteld welke tarieven gerekend worden voor allerlei zaken waar je via de Wmo een aanvraag voor in moet dienen. En hoe deze tarieven en leges tot stand zijn gekomen. Als deze tarieven/leges duidelijk zijn, kan een vergelijk met andere gemeenten gemaakt worden.

  • Valys (klachten) en OV op SD, gevolgen voor inwoners
    Wellicht is dit onderwerp interessant voor de werkgroep ouderen om hier een keer een themabijeenkomst voor te organiseren.
    Marijke gaat binnenkort zelf een proef doen en een rit met tussenstop aanvragen via de Regiotaxi.
    De klachten die er zijn, spelen vaak als iemand een afspraak ergens heeft, niet als iemand voor het plezier ergens naartoe gaat. Er zou onderscheid gemaakt moeten kunnen worden tussen mensen die een ritje voor een afspraak aanvragen en mensen die een rit voor “plezier”. Marijke vraagt na bij het mobiliteitscentrum in Terneuzen of dit mogelijk is.

  • Woonzorgvisie
    Coby heeft een mail van de gemeente ontvangen dat volgende week de formele adviesaanvraag toegezonden wordt. Dit komt op de agenda voor volgende vergadering.
    In 2026 is een woonzorgvisie verplicht, dus de gemeente is mooi op tijd.
    De Adviesraad zal goed kijken wat de relatie is tot volkshuisvesting en welzijn. Dit heeft ook te maken met Tij van de Toekomst waar het onderwerp Leven aan toegevoegd is. Daar goed op inzoomen of dat voldoende naar voren komt.

  • Rondvraag en w.v.t.t.k.
    Joke geeft een toelichting op de verschillende mogelijkheden die er zijn om met mensen in gesprek te gaan. Veel van deze initiatieven zijn ontstaan nadat in 2018 geld beschikbaar is gesteld voor zorg thuis en dan vooral voor mensen die niet verbonden zijn aan een levensbeschouwelijk netwerk. Ook zij hebben levensvragen, maar praten over het algemeen niet zo makkelijk en al helemaal niet over onderwerpen als wat ze belangrijk vinden in het leven of waar ze goed in zijn.
    Je kunt door middel van deze kaarten makkelijker het gesprek insteken met mensen die niet zo makkelijk over dit soort onderwerpen praten. De ervaringen die er mee zijn, zijn heel positief. Het kan zeker zorgen voor zingeving en daarmee wellicht ook mensen uit een uitkering krijgen.
    Het is voor de Adviesraad niet duidelijk volgens welke manier/volgens welk systematiek de Wmo ambtenaren werken om de juiste informatie boven water te krijgen. Maar dit soort kaarten kunnen zeker bijdragen.
    Het zou ook heel goed gebruikt kunnen worden binnen de hulpverlening, ook voor hulpverlening thuis. Het gaat over perspectief voor de toekomst en zingeving. Als je een doel hebt om voor te leven val je minde snel terug in een oud patroon.

    Coretta heeft informatie over zingeving doorgestuurd aan de leden en vraagt de leden dit door te nemen.
    Coby stuurt de informatie van Movisie door aan de leden.

    Rondvraag

Hier wordt geengebruik van gemaakt.

  1. Afsluiting
    De voorzitter bedankt iedereen voor de inbreng en de aanwezigheid en sluit de vergadering.
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud