Verslag vergadering adviesraad sociaal domein van 17 oktober 2024

Notulen Adviesraad Sociaal Domein d.d. 17 oktober 2024, algemeen deel
Locatie: gemeentehuis Schouwen-Duiveland

Aanwezig: Ada Overwater, Coby van Haasteren, Marijke Hemminga, René Roose, Job de Jonge, Joke de Koeijer, Sjaak Kweekel, Coretta de Bruin, mevrouw De Kraker (gast)

  1. Opening
    De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen welkom, in het bijzonder de gasten.
  2. Vaststellen agenda
    De agenda wordt vastgesteld zoals verzonden.
  3. Presentatie beleidsambtenaar Wmo inz verandering in uitvoering  
    Er is een nieuwe verordening met bijbehorende beleidsregels. De beleidsregels zijn ook herzien, met name op daadwerkelijke inhoud.
    In de nieuwe vorm stelt de gemeente zelf de doelen en het aantal benodigde uren vast waarna de aanvraag voor zorg naar de zorgaanbieder gaat, die vervolgens een plan opstelt hoe de zorg ingevuld wordt. Voorheen stelde de gemeente alleen de behoefte vast, dus de gemeente gaat zelf regie voeren.
    Ook in de vergoeding zijn wijzigingen: vroeger kreeg de zorgaanbieder een vast bedrag (lump sum), maar nu mag alleen geleverde zorg nog maar gedeclareerd worden. In het tarief is ook een deel opgenomen voor overhead/overleg en administratiekosten en het is aan de zorgaanbieder hoe dat verdeeld wordt. De zorgaanbieder zal bedrijfsvoering hierop aan moeten passen om te zorgen dat alle uren van een medewerker kostendekkend zijn voor de organisatie.
    Om misstanden te voorkomen waarbij wel wordt gedeclareerd, maar geen zorg wordt geboden, wordt er een fraudeteam opgezet voor de Oosterschelderegio. Op die manier kan meer gecontroleerd en gestuurd worden.

    Het nieuwe normenkader geeft ook de mogelijkheid om te bekijken welke hulp past bij een cliënt en hoeft er niet altijd direct een aanvraag afgewezen worden. Het uitgangspunt wordt bijvoorbeeld niet meer standaard wekelijkse hulp maar tweewekelijkse hulp tenzij. Hier zijn een aantal uitgangspunten voor die bepalen of dit mogelijk is. De zorg wordt selectiever.
    Wmo hulp is ervoor bedoeld om alleen dat te doen wat je zelf niet meer kunt. De gemeente wil kritisch kijken of iemand echt hulp nodig heeft en zo zorgen dat mensen die het echt nodig hebben, ook hulp krijgen die ze nodig hebben. De gemeente wil inzetten op dat mensen zelf actief blijven zolang ze ook zelf nog taken kunnen oppakken.
    De bedoeling is dat per 1 januari 2026 (streefdatum) de inkomensafhankelijke bijdrage weer terugkomt met een maximale eigen bijdrage van € 175,- per maand. Dit zal wel iets helpen bij het terugdringen van zorgaanvragen, maar het zal een druppel op de gloeiende plaat zijn.  
    De beleidsmedewerker deelt de presentatie via de contactpersoon bij de gemeente met Coby. In de presentatie staan de belangrijkste wijzigingen.

  4. Vaststellen verslag vorige vergadering

Het verslag wordt zonder op- of aanmerkingen vastgesteld.

5. Mededelingen en ingekomen stukken

  • De Koepel: Workshop rol, positie en taak van het welzijnswerk op 7-11
    Dit wordt ter kennisgeving aangenomen
  • De Koepel: Webinar uitbuiting – mensenhandel, 5-11 as
    Dit stuk wordt ter kennisgeving aangenomen
  • De Koepel: Actueel activiteiten overzicht bij De Koepel                                            
    Dit stuk wordt ter kennisgeving aangenomen
  • De Koepel: Workshop Regionaal samenwerken  op 12-11 as dit wordt een actiepunt
    Dit is een actueel onderwerp, staat op agenda besloten deel.
    Dit stuk wordt ter kennisgeving aangenomen
  • De Koepel: Workshop informele zorg en ondersteuning op 19-11 as
    Dit stuk wordt ter kennisgeving aangenomen
  • De Koepel: Workshop Inzicht in de Jeugdwet op 21-11 as.                                       
    Dit stuk wordt ter kennisgeving aangenomen
  • De Koepel: Webinar Mantelzorg op 26-11 as
    Dit stuk wordt ter kennisgeving aangenomen
  • LOC: regionaal netwerk cliëntenraden, uitnodiging, 24-10 as.                        
    Dit stuk wordt ter kennisgeving aangenomen
  • SD op Weg, nieuwbrief, ter bespreking
    Dit stuk wordt bij punt 9 besproken                                   
  • Presentatie Tij v.d. toekomst
    Dit stuk wordt bij punt 6 besproken 
  • 6. Herijking strategische visie
    Sjaak geeft toelichting op bijeenkomst. Hij merkt op dat het aantal deelnemers behoorlijk terug is gelopen. Er waren nu nog ongeveer 25 aanwezigen. Wellicht omdat het een abstract geheel is. Mensen willen iets concreets horen.
    Uit alles wat aan input is verzameld blijkt dat vroeger de economie en het toerisme heel belangrijk waren op het eiland. Dat is nu wel gekanteld naar het feit dat bewoners belangrijker zijn dan toerisme. Toerisme blijft belangrijk want het is een verdienmodel van het eiland. Maar er zou een verbreding van die visie moeten zijn van wat er nog meer mogelijk is op het eiland. Niet alleen toerisme maar er is ook gekeken om het MKB en familiebedrijven mogelijk te maken zich te vestigen op het eiland. Meer bedrijvigheid leidt ook tot meer vervoersbewegingen. Het doortrekken van de  Midden Zeeland route vindt men ongewenst. . Overal waar de een positief over is, is een ander negatief over.
    Duidelijk is wel dat bewoners het fijn vinden dat er geluisterd wordt naar de bewoners en dat er meer balans tussen toerisme en werkgelegenheid moet zijn.
    Bij een bezoek van de burgemeester aan scholieren waarbij de vraag aan de scholieren is gesteld of ze na een studie willen terugkeren naar het eiland, geven maar weinigen aan dat ze terug willen komen omdat er hier niks is behalve toerisme. Dit is ook niet alleen een Schouws probleem, maar bijna van alle regio’s die aan de randen van het land liggen.
    De presentatie is aan de gemeenteraad gestuurd en daar wordt er een klap op gegeven of dit het model wordt wat gevolgd moet gaan worden of niet. Voor het einde van het jaar zou er een definitieve nota moeten liggen.

  • 7. Verslag werkgroep ouderenUit onderzoek van Eigen Huis is gebleken dat 50+ ers niet zo tevreden zijn over het beleid. De resultaten zijn te vinden op de website van de Vereniging Eigen Huis en op waarstaatjegemeente.nl. Gesproken over de woonzorgvisie en welke knelpunten er zijn. Het onderwerp eenzaamheid is daar onderdeel van. Gesproken over de vraag wat het betekent voor uitkeringen zoals AOW, toeslagen etc. als je een woning wil splitsen in twee wooneenheden, word je dan aangemerkt als economische eenheid. Coby vraagt dit na bij de Koepel.Ook het onderwerp openbaar vervoer is besproken, dit staat op de agenda. De werkgroep wil nog iemand van het Wmo loket uitnodigen om hierover te spreken.De werkgroep heeft uitgezocht wie de valpreventie organiseert op het eiland en of dat breed bekend is. Er zijn (gebleken uit onderzoek via Google) verschillende instanties die inzetten op valpreventie waaronder Schouwen-Duiveland Vitaal waar 3 aanbieders bij aangesloten zijn. Bij de Vitaliteitsdag die is georganiseerd kon je een vragenformulier invullen en dan werd onderaan geconcludeerd of je wel of niet naar valpreventie zou moeten. Er stond alleen nergens waar je daarvoor terecht kon.
    Mevrouw De Kraker merkt op dat er ook niemand op af kwam en dat hier ook geen aanmeldingen uit zijn gekomen.
    Valpreventie is landelijk en komt vanuit Veiligheid.nl. Mevrouw De Kraker is gevraagd om kartrekker te worden voor Schouwen-Duiveland, maar hier is Schouwen-Duiveland vitaal de regisseur en zij regelen dit. Er is alleen geen samenwerking en dat is jammer. Door Veiligheid.nl zijn drie interventies opgelegd die echt voor valpreventie zijn. Daarvan worden er twee ingezet op dit moment op het eiland. Drie praktijken op het eiland willen dit samen uitbrengen, maar de samenwerking stagneert. De regisseur heeft gezegd dat ze kunnen beginnen, maar ze moeten zelf aan casefinding doen. Er is al een pilot programma gedraaid wat goed ging en op 4 november start een tweede programma.
    Jammer dat er tijdens de Vitaliteitsdag niet wordt aangegeven dat je je bij die fysiotherapiepraktijken moet aanmelden.
    De geleverde zorg voor valpreventie kan door de fysiotherapeut gedeclareerd worden bij de gemeente en wordt voldaan uit SPUK en iedereen die bang is om te vallen, komt in aanmerking voor valpreventie.
    Helaas lijkt de term Vitaliteitsdag voor mensen te betekenen dat het juist voor vitale mensen is, want uit doelgroep met een rollator was niemand aanwezig.

    8. Verslag werkgroep jeugd
    Coretta heeft een gesprek gehad met de beleidsadviseur in verband met preventie jeugdcriminaliteit en de vragen die er nog waren. Het was een heel positief gesprek.
    Er zijn twee personen ingekocht, een gespecialiseerde ex jongerenwerker die meerdere talen spreekt en ervaringsdeskundige is en iemand van InKracht. Zij zijn ingekocht via jeugdinkoop Zeeland en zijn inzetbaar zonder indicatie en zonder wachtlijst. Ze hebben in de tijd die ze bezig zijn al zes casussen gedaan.
  • Ze werken systeemgericht, dus zij betrekken niet alleen de jongere, maar ook ouders/gezin, school, werk etc.
  • Kwaliteit gaat voor kwantiteit
  • Ze sluiten aan bij het jeugdpreventie overleg en bij Rebound op scholen.
  • De casussen komen van de procesregisseur van de gemeente (JPO) en van de scholen.
  • De medewerkers zijn wel SKJ geregistreerd, maar ze gaan het veld in en zitten niet achter hun bureau.
  • Meerdere activiteiten zijn gewenst waaronder:  
  • Een activiteitenapp voor jeugd vanaf 12 jaar waar allerlei mensen van het eiland die iets te bieden hebben, zaken aanbieden. Dit wordt door  OKO en Bloei geïnitieerd. Dit gaat van suppen tot dansen. Hier kan je voor een euro aan deelnemen. Dit gaan ze erg promoten.
  •  Inzet van buurtpedagogen op school. Die werken preventief.
  • Ouders betrekken vanaf groep 8 op school bv met positief op school, de overgang van groep 8 naar middelbaar onderwijs. Nu gaan bepaalde leerlingen die kwetsbaar zijn soms al op de basisschool naar  training van Indigo. Die training willen ze voor iedereen toegankelijk maken.
  • Vitaliseren van het  gebiedsteam. Samen met meerdere organisaties zodat er snel gestart kan worden als er problemen zijn in gezinnen.
  • Aandacht voor  zingeving Aandacht voor  armoedebestrijding via scholen en onderzoeken wat scholen kunnen betekenen in de bestrijding hiervan.
  • de frisfeesten weer organiseren en een maandelijkse jongerenavond in Brogum. Evenals Halloweenpartys’ en veilige start GGD.

Coretta is heel positief en heeft geen zorgen meer over dit onderwerp. Wel zijn er nog zorgen over hoe en of er voldoende financiele middelen zijn om alle plannen
daadwerkelijk te realiseren.

9. Kosten en organisatie openbaar vervoer
Marijke heeft een duidelijke opzet gemaakt. Het blijkt dat de Regiotaxi in onze regio het duurst is van Nederland en daarnaast zijn de afstanden hier groot.
Besloten wordt om hier met de beleidsambtenaar over te spreken en aan de hand daarvan kan gekeken worden hoe B&W geïnformeerd kan worden.

10. Het Bouwdepot  – input en onderwerp voor ongevraagd advies
Dit onderwerp wordt doorgeschoven naar een volgende vergadering.

11.Rondvraag en w.v.t.t.k.
Job: zijn er nog welkomstavonden voor nieuwe inwoners? Coby vraagt dit na bij de contactfunctionaris van de gemeente.  
Ada: is het een idee om na te gaan of het mogelijk dat de bibliotheek hier de leeftijd verhoogt voor jongeren? Nu is het abonnement gratis tot 18 jaar, dat kan
misschien naar 25 jaar. De leden van de Adviesraad zijn van mening dat de  zorgen met betrekking tot lezen vooral jonge kinderen betreft, men is van mening dat het
geen  meerwaarde heeft.
Ook zijn er mooie boeken te vinden bij de diverse Kringloopwinkels.
Er zijn instanties die eens in de zoveel tijd boekjes leveren, dan kan je per leeftijdsgroep een x aantal boeken steeds aangeleverd krijgen. Misschien is dit iets voor
Bloei om als dienst aan te bieden. Dit blijft wel een punt van aandacht.

12. Afsluiting
De voorzitter bedankt iedereen en vooral de gast voor de inbreng en de aanwezigheid en sluit de vergadering.

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud